sobota, 20 grudnia 2014

Chleb gryczany

Mam dla Was przepis na najsmaczniejszy chleb bezglutenowy.
Gryczany!



Potrzebujecie:

* 500 g mąki gryczanej
* 1 opakowanie suchych drożdży lub 15 g świeżych lub 3/4 szkl zakwasu
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju roślinnego nierafinowanego (u mnie rzepakowy)
* 400 g letniej wody (425 ml)
* 100 g dodatków (w zależności od ochoty mieszam: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane,     suszona żurawina, nasiona chia, czarnuszka)
+ można dodać 2 łyżki karobu (chleb nabierze brązowego koloru)

Jak przygotować chleb?

* Jeśli używasz świeżych drożdży możesz je wcześniej włożyć do małej miseczki, dodać łyżeczkę miodu i 2 łyżki letniej wody, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż zaczną pracować, dodać jako ostatnie do miski
* Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże suche (świeże na końcu), sól, olej roślinny i wodę
* Za pomocą miksera (użyj końcówek- haków) połączyć składniki, ok 3 min
* Dodać nasze dodatki i miksować przez chwilę
* Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (u mnie 33 cm) i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h
* Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 210 C bez termoobiegu.

Upieczony chleb przekładamy na kratkę i studzimy.


Opycha:)

             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz