piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki bezglutenowe

Ding dong,  wesołych świąt :)








Składniki na pierniczki bezglutenowe:

* 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczana)  + do podsypywania
* 0,5 szklanki mąki z brązowego cukru (ew. z białego)
* 1 szklanka mąki gryczanej
* 2 łyżeczki cynamonu
* 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 2 łyżeczki imbiru
* 1 łyżeczka kardamonu
* 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
* 0,5 łyżeczki soli
* 2 jajka od szczęśliwej kury
* 6 łyżek masła klarowanego (ew. zwykłe masło 82 %)
* pół szklanki ksylitolu ( ew. miodu)
* szczypta miłości i będzie pycha:)


Jak to zrobić ?

* Piekarnik rozgrzej do 170 C
* W dużej misce wymieszaj suche składniki : mąki, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon,  sól i sodę oczyszczoną.
* Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj rozmącone jajka.
* Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj.
* Rozwałkuj ciasto na ok. 4 mm  i wykrój ulubione kształty.
* Piecz ok. 10 minut w temperaturze 170 C



Co niektórzy jedli, wspaniałe prawda ? :)


Przepis wykorzystałam z: zdrowienawidelcu.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz