środa, 28 stycznia 2015

Pesto z jarmużu

Lubicie jarmuż ? Nie ? To musicie koniecznie polubić, bo jest przezdrowy :)

Jarmuż daje nam dużą porcję białka, ma mnóstwo minerałów, tj. wapń, potas, magnez, miedź czy żelazo i witaminek  tj. C, A, K.  Jest źródłem tłuszczów omega 3 i omega 6.
A także ma działanie antynowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Dziś mam dla Was pesto , ale będą później i inne rzeczy :>





Potrzebujecie:

* 2 cebule
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 paprykę
* garść słonecznika
* 3 gałązki jarmużu ( kupiłam cały bukiet i trzy wystarczyły do pasty, ok 150 gram)
* olej nierafinowany do podsmażenia cebulki
* przyprawy: sól, pieprz i pieprz cayenne
* woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Jak zrobić ?

* jarmuż dokładnie umyj i pozbądź się twardych łodyżek, liście możesz porozrywać na mniejsze kawałki
*na patelni należy rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem
* dodać paprykę i słonecznik, podprażyć wszystko
* do naczynia wkładam jarmuż i przekładam zawartość patelni i blenduje, jeśli jest za gęste dodaj wodę lub trochę oleju

tadam! jest pesto!
Do makaronu, na kanapki, na wafle , gdziekolwiek, bo pyszne i zdrowe :)

Muuuua :*







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz