sobota, 27 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe

Trochę było gimnastykowania z tym ciastem, ponieważ przy mące gryczanej, nie chciało wyjść takie mięciutkie i wilgotne jak przy mące orkiszowej, ale w końcu się udało :)







Potrzebujecie:

* 250 ml oleju rzepakowego, nierafinowanego
* 50 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
* 4 jajka od szczęśliwej kury
* 2 szklanki mąki gryczanej
* 2 szklanki startej drobno marchewki
* 3/4 szklanki ksylitolu
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka sody
* szczypta soli
* 0,5 szklanki orzechów włoskich


Jak zrobić ?

* Jajka zmiksować z ksylitolem (nie utrzemy ksylitolu z jajkiem na puszystą piankę jak w przypadku białego cukru, więc miksować do momentu uzyskania ala pianki)
* Dodawać stopniowo mąkę i tłuszcze
* Dodać marchew, miód, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i orzechy. Wymieszać wszystko do połączenia składników
* Piec 40 min/ 180 C (bez termoobiegu).

Pyszności!
Serio, serio :)
Na zdjęciu ostatni kawałek, bo tak szybko zniknęło :)


Pomysł z frymarkbydgoski.pl

1 komentarz: