sobota, 20 grudnia 2014

Muffinki gryczane

Cudowne babeczki gryczane bezglutenowe, bezcukrowe i bezlaktozowe. 
O taaaak!



Potrzebujecie:
* 200 g mąki gryczanej
* 2 jajka od szczęśliwej kury
* 1 pokrojona gruszka
* 1 starta marchewka
* garść suszonych owoców ( rodzynki, żurawina, daktyle, morwa)
* słód do smaku: melasa/ syrop z agawy/ miód/ ksylitol
* 2 łyżki oleju roślinnego nierafinowanego
* 1 łyżeczka cynamonu
* szczypta soli
* parę kropli soku z cytryny
* 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody

Jak przygotować muffinki ?

* Nagrzać piekarnik (200 C) oraz wyłożyć papilotkami blaszkę do muffinek 
* Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą szpatułki połączyć składniki
* Gotowe ciasto przełożyć do foremek ( wyjdzie ok 10-12 sztuk) i piec 20 min/200 C
* Studzić na kratce 


Zajadajcie zdrowo!

:*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz