wtorek, 6 stycznia 2015

Pasta marchewkowo-sezamowa

Uwaga ta pasta uzależnia :)
Jest prosta, szybka i przepyszna!





Co potrzebujecie ?
* 4 duże marchewki
* pół szkl prażonego sezamu
* dwie łyżki prażonego słonecznika
* 2 ząbki prażonego czosnku
* łyżka bazylii
* 3 łyżki oliwy 
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli
* pół łyżeczki ksylitolu
* pietruszki do smaku

Jak zrobić pastę ?
* Marchewkę ugotuj w lekko osolonej wodzie (warzywa powinno się wrzucać do gotującej wody, żeby nie straciły zbyt wielu witamin i składników odżywczych)
* Upraż na patelni sezam i słonecznik, często potrząsając patelnią, żeby się nie przypaliły, po czym na tej patelni podpraż czosnek pokrojony w paseczki
* Następnie marchewkę, ziarna, czosnek, bazylię, oliwę i przyprawy wrzuć do pojemnika i zblenduj. 
Na koniec dodaj pokrojoną pietruszkę, wymieszaj i przełóż do naczynia.
Smaruj chlebek, wafle i wyjadaj łyżką :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz