sobota, 17 stycznia 2015

"Czekoladowy" placek jaglany

"Czekoladowy" placek jaglany z malinami podbił serca przyjaciół. Myślę, że Wam też będzie smakował :)






Potrzebujecie:

* 1 szklanka ugotowanej kasz jaglanej (ok 1/3 suchej)
* 4 łyżki mąki gryczanej
* 3 jajka od szczęśliwej kury
* 250 g malin
* 3-4 łyżki ksylitolu
* 1 szklanka mleka roślinnego
* 1-2 łyżki płatków migdałowych
* 2 łyżki karobu lub kakao
* masło do wysmarowania formy

Jak zrobić ?

* ugotuj kaszę w proporcjach 2:1, gdy trochę przestygnie zmiksuj blenderem
* w osobnej misce umieść jajka z ksylitolem i połącz mikserem
* dodaj do masy jajeczno-ksylitolowej mąkę, karob, zblendowaną kaszę i mleko
* wysmaruj formę masłem ( użyłam naczynia żaroodpornego ok 23 cm)
* przelej masę do formy, ułóż maliny i posyp płatkami migdałowymi
* zapiekaj w 180 stopniach/z termoobiegiem/ok. 40 min- do suchego patyczka


Będzie pysznie!

Love love <3




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz