poniedziałek, 22 grudnia 2014

Brownie :)

Dużo osób już je jadło, więc wiem, że jest przepyszne!
Bezglutenowe, bezcukrowe, bezlatozowe! Opycha :)




Kochani do brownie potrzebujecie:

* 1/2 szkl kaszy jaglanej
* 1 szkl wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
* szczypta soli
* 3 jajka
* 50 ml oleju nierafinowanego
* 1/2 szkl wody
* 1/2 szkl ksylitolu (trzeba smakować jak komu odpowiada, można więcej)
* 1/2 szkl karobu
* 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
* dodatki do posypania jak kto lubi, mogą być migdały, orzechy pekan lub włoskie, albo jak u mnie żurawina :)

Jak przygotować ?

[Kaszę należy wcześniej uprażyć na patelni, aż wydzieli orzechowy zapach, przelać ją wrzącą woda z dwa razy.]
Oczyszczoną kaszę zalać szklanką wrzątku i posolić, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu pod przykryciem, do momentu gdy cała woda odparuje. Uważajcie, żeby nie przypalić.
Odstawić na bok do przestudzenia.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Do miski wrzucamy jajka, olej, wodę ksylitol, karob i proszek do pieczenia.

Przestudzoną kaszę miksujemy blenderem na "budyń" i dodajemy do reszty składników, wszystko razem miksujemy do połączenia składników.

Blaszkę ( o wym. 21x25 lub  o śr. 25) wykładamy papierem i przelewamy ciasto.

Na wierzch można ułożyć dowolne dodatki.

Piec 40-45 min w 180 C (bez termoobiegu).


Kisski



Inspiracja z mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz