Dużo osób już je jadło, więc wiem, że jest przepyszne!
Bezglutenowe, bezcukrowe, bezlatozowe! Opycha :)
Kochani do brownie potrzebujecie:
* 1/2 szkl kaszy jaglanej
* 1 szkl wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
* szczypta soli
* 3 jajka
* 50 ml oleju nierafinowanego
* 1/2 szkl wody
* 1/2 szkl ksylitolu (trzeba smakować jak komu odpowiada, można więcej)
* 1/2 szkl karobu
* 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
* dodatki do posypania jak kto lubi, mogą być migdały, orzechy pekan lub włoskie, albo jak u mnie żurawina :)
Jak przygotować ?
[Kaszę należy wcześniej uprażyć na patelni, aż wydzieli orzechowy zapach, przelać ją wrzącą woda z dwa razy.]
Oczyszczoną kaszę zalać szklanką wrzątku i posolić, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu pod przykryciem, do momentu gdy cała woda odparuje. Uważajcie, żeby nie przypalić.
Odstawić na bok do przestudzenia.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Do miski wrzucamy jajka, olej, wodę ksylitol, karob i proszek do pieczenia.
Przestudzoną kaszę miksujemy blenderem na "budyń" i dodajemy do reszty składników, wszystko razem miksujemy do połączenia składników.
Blaszkę ( o wym. 21x25 lub o śr. 25) wykładamy papierem i przelewamy ciasto.
Na wierzch można ułożyć dowolne dodatki.
Piec 40-45 min w 180 C (bez termoobiegu).
Kisski
Inspiracja z mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz